Doriti sa apara din nou cenaclul flacara?
Daca da lasa-ti un coment ,iar pentru autentificare adresa blogului dumneavoastra sau adresa de email.
Lista va fi trimisa domnului Adrian Paunescu.
Anuntati toate persoanele care credeti ca doresc reiinfintarea cenalului.
Va multumesc
duminică, 26 septembrie 2010
CENACLUL FLACARA
Cenaclul Flacăra a fost un fenomen cultural din anii 1970 și prima parte a anilor 1980 condus de poetul Adrian Păunescu. De la poezia compusă de însuși Adrian Păunescu (uneori și instant, pe scenă) și până la versurile recitate din poeziile poeților consacrați, de la muzica timid îngânată de debutanți anonimi, care urcau pentru prima dată pe scenă și până la unele piese deja cunoscute a unor formații sau grupuri muzicale și a unor soliști deja afirmați, Cenaclul Flacăra a delectat publicul cu muzică începând de la melodii populare și până la muzică clasică, folk și rock.
Spectacolele aveau loc la început luni după-masa/seara în sala teatrului Ion Creangă din București, dar mai târziu s-au făcut turnee în toată țara, spectacolele desfășurându-se pe stadioane, sălile de spectacol devenind neîncăpătoare. Printre cei care au participat au fost: Mircea Vintilă, Doru Stănculescu, Dan Andrei Aldea, Adrian Ivanițchi, Dan Chebac, Valeriu Sterian, Evandro Rosetti, Florian Pittiș, Anda Călugăreanu, Tatiana Stepa, Vasile Șeicaru, Alexandru Zarnescu , Ștefan Hrușcă. Începând cu anul 1980 toamna, a venit la C.F. formația Continental (N. Enache, Nucu Mazilu, Alexandru Zărnescu și Romeo Beianu) care acompania întreg spectacolul, formație cu care s-a scos și singurul disc cu C.F. După plecarea lui Nicolae Enache trupa a luat o nouă turnură. A devenit trupa FlaPo (A. Zărnescu, Romeo Beianu, Jerry Schwartz (formatia a incercat mai multi clapisti , dar niciunul permanent) și acompania majoritatea soliștilor și a cântecelor de grup. Alexandru Zărnescu a apărut și cu activitate solistică (Dor de Eminescu, Castelul, Dusă-i tinerețea).
Membrii Flapo aveau si un microrecital in cadrul cenaclului
, in care fiecare devenea solist,
interpretand piese internationale: Beatles, Stevie Wonder, Ricchi e Poveri, etc.Din 1973 (prima oară) până în 1985 (ultima oară) au avut loc 1.615 spectacole de muzică și poezie.
Spectacolele au fost interzise în anul 1985, motivul oficial fiind inscenarea care a avut loc la stadionul Petrolul din Ploiești în timpul unui spectacol, care s-a soldat cu mai mulți (9) morți.
Grupuri
- Alfa și Beta, duet Mădălina Manole și Ștefania Ghiță
- Doina și Ion Aldea Teodorovici, duet
- Grupul 2 și jumătate, trio compus din 2 adulți și un copil
- Grupul Canon, cvartet Mircea Goian, Ioan Evu, Ladislau Iakab, Grațian Ordean
- Grupul Ecou (Partaj), duet Magda Puskas și Sorina Bloj
- Grupul Mondial, sextet Mircea Drăgan, Romeo Vanica, Dragoș Vasiliu, Doru Tufiș, Mihai Cernea, Radu Ghencea
- Grupul Poesis, duet Marius Bațu și Eugen Baboi
- Grupul Totuși, duet
- Pasărea Colibri, cvintet Mircea Baniciu, Micea Vintilă, Florian Pittiș, Vlady Cnejevici și Marius Bațu.
- Phoenix, cvartet Mircea Baniciu, Erlend Krauser, Cornel Liuba și Josef Kappl
(trupa a avut mai multi clapisti ocazionali , niciunul permanent)
Soliști
- Adrian Ivanițchi
- Alexandru Zărnescu
- Anda Călugăreanu
- Carmen Antal
- Constantin Dragomir
- Dinu Olărașu
- Doru Stănculescu
- Ducu Bertzi
- Emilian Onciu
- Florentin Budea
- Florin Chilian
- Furdui Iancu
- George Nicolescu
- Gil Ioniță
- Ion Hagiu
- Ion Zubașcu
- Iulia Iosipescu
- Loredana Groza
- Majay Gyozo
- Marcela Săftiuc
- Mihaela Popescu
- Mihail Stan
- Mircea Baniciu
- Mircea Florian
- Mircea Vintilă
- Nicu Alifantis
- Ovidiu Haidu
- Raul Cârstea
- Ștefan Hrușcă
- Tatiana Stepa
- Tudor Gheorghe
- Valeriu Penișoară
- Valeriu Sterian
- Vali Șerban
- Vasile Șeicaru
- Victor Socaciu
(trupa a avut mai multi clapisti ocazionali , niciunul permanent)
Relansare
În seara de 20 mai 2010, la postul de televiziune OTV au fost invitați Adrian Păunescu, Radu Pietreanu și Axinte, care au discutat despre o posibilă relansare a Cenaclului Flacăra în vara anului 2010.Cu toate că resursele financiare ale lui Adrian Păunescu și nesiguranța din partea unor entuziaști și edili municipali nu prea ajută la înfăptuirea acestui scop,[1] totuși, în data de 1 august 2010, la festivitatea „Zilele Orașului Năvodari” unii membri ai Cenaclului Flacăra, susținuți de Adrian Păunescu, au făcut primii pași spre relansare, muzica folk de altădată făcîndu-se reauzită în cadrul unor recitaluri.[2] Este considerată ca primă ieșire în public a mai multor artiști împreună cu poetul după 25 de ani de absență, ultimul spectacol de acest gen având loc la Ploiești. OTV a contribuit cu transmiterea spectacolului.[3]
Abonați-vă la:
Postări (Atom)